•  
  •  

  •  

In vizita la Sud Arena

N-ati fost la Sud Arena?

Statia lui 202 este chiar la spitalul “Sf Ioan”, pe Vitan-Barzesti.
Cobor cercetand din ochi zona.
Amabilitatea unui domn, carunt, ducand de mana un pusti de circa 8 ani, cu thermobag, masura cam mare, imi vine in ajutor:
-Sud Arena? E aici, aproape. Si noi mergem tot acolo!
Ne apropiem. De pe trotuar am perspectiva bazei sportive. Orizontul se frange in verdele tonic al copacilor. Pina acolo, imaginea, pur si simplu, te surprinde. Spatiu, mult spatiu (voi afla ca sunt 2ha de amenajari). O mixtura de caramiziu si verde domina estetic tabloul. Un furnicar de oameni.
Vreau sa aflu ce se petrece aici.
-Nimic special! Asa e mereu. In week-end, mai ales.
Marturisesc ca ma incanta tot ce vad: 6 terenuri de tenis (iarna se joaca in balon).Impecabile! Unul are suprafata sintetica. In complex, terenul de fotbal de dimensiuni oficiale, multifunctional, insumand 5000mp de gazon artificial de 55mm, si care se poate transforma in 4 terenuri de mini-fotbal. Se zareste santierul altor 2 terenuri pentru tenis-fotbal sau tenis cu piciorul.
Pata de culoare gri, linia moderna a vestiarelor se armonizeaza in peisajul verde. Place ochiului, dar mai ales, sanatatii!
Observ parcarea generoasa impanzita cu zeci de masini. Ma opresc la intrarea pe terenul de fotbal, calcand pe covorul confortabil.
– Este oferit mai multor scoli de fotbal, asa ca foarte multi copii il ocupa zilnic! mi se explica. Patru grupe de “pitici” isi pot desfasura antrenamentele concomitent.
Acum e o competitie. Copiii dovedesc ca stiu bine lectia. Entuziasm pe teren, entuziasm si in tribune, sperante si de-o parte, si de alta.
La tenis e mai liniste. Mult mai multa liniste. C-asa-i in tenis! Doar glasul antrenorilor, laudandu-i pe copii sau sfatuindu-i, la obiect, precis. Si glasul scurt al mingilor lovind zgura, insotite de gimnastica privirilor la unison, stanga-dreapta, in tribune, urmarind fabricarea tehnica a punctelor.
Inca o data ma conving ca tenisul este un sport minunat. El reprezinta conjunctura ideala pentru educarea atentiei, concentrarii, mobilitatii, ambitiei, motivatiei pozitive, respectului, acceptarii cu demnitate a frumusetii gestului de a felicita partenerul de intrecere etc. In viata ai nevoie de toate acestea!
In gradene, parintii si bunicii completeaza atmosfera cu aplauze (“Bravo! Vezi ca poti?!” ) lamentari (“Pai daca nu te concentrezi !”) sfaturi “specializate” (“Stai mai in spate!”) priviri luminoase (“E nepotul meu! Nu, nu, cel blond!”) complezenta (“Promite! Sa va traiasca!”). C-asa-i in tenis:eleganta!
Beau o cafea la terasa, privind televizorul instalat aici. Joaca Simona. Profesional, ascult comentarii in jur, fara-neaparat- sa trag cu urechea (ca nu-i frumos!). Lume multumita de progresele copiilor, de antrenori. Toti sunt tineri (“Cred ca sunt bine selectionati!”).Sud Arena Tenis Club nu face derogari la competenta si seriozitate. Nu vedeti ce-i aici? –concluzioneaza cineva. Are dreptate.
Dinspre terenul de fotbal se aude brusc o furtuna de aplauze si ovatii. Cei in galben au invins. Doua cupe ii asteapta pe finalisti.Si pachete cu echipament. Inteleg ca sponsorul a fost generos.
In fata zonei-tenis, dominand metaforic, statuia “Tenismanul” supervizeaza bucuria viitorilor performeri. Frumoasa, expresiva, oportuna statuia!
-Este Ilie Nastase! Explica fetita cu o racheta rosie.
-N-ai dreptate, zic (desi avea). E Tiriac!
-Nu vezi ca n-are mustata? Confunzi!
Argumentul ma dezarmeaza.
Ma retrag “rusinat”, cu impresia ca ceea ce domina Sud Arena este pasiunea pentru sport, conditiile impecabile create aici din respect evident pentru iubitorii de tenis si fotbal, mari si mici.
Intreb de preturi la initiere. Raspunsul imi smulge o reactie, deloc controlata:
-Doar atat, pentru 8 antrenamente pe luna ?!?!?
Plecand, imi abordez, in gand, cititorul potential:
-Esti pasionat de sport, fan al miscarii pentru sanatate, iubesti tenisul si fotbalul si n-ai vizitat Sud Arena, pentru a-ti dezvolta pasiunea aici?!
Vorba aceea: mai bine mai tarziu decat… si mai tarziu!